saját testsúlyos gyakorlatok

Melyek a legjobb saját testsúlyos gyakorlatok?

Az otthoni edzés remek választás azoknak, akik a többi mozgásformát egészítenék ki. Nem szabad azonban pótszerként tekinteni rá, hiszen a megfelelő gyakorlatokkal és intenzitással látványos eredményeket érhetünk el. Nem kell tehát terembe menni, hiszen a saját testsúlyos gyakorlatok is megteszik a hatásukat. Még be sem kell vásárolni drága gépekből, hiszen nem titok, hogy ez a mozgásforma önmagában végezhető.

Miért érdemes belevágni az otthoni edzésbe?

Egyre népszerűbb az otthoni edzés eszközök nélkül. Nem véletlenül. Manapság rengeteg olyan interneten található program közül válogathatunk, amelyekkel tulajdonképpen ingyen formálhatjuk a testünket. Van például olyan edzés, amelynek hatására pár hónap alatt képesek lehetünk nulláról eljutni 100 darab 4 ütemű fekvőtámaszig. A végére feszesebb és tónusosabb lehet a testünk, mindezt csupán az otthoni saját testsúlyos edzésnek köszönhetően.

 

Fontos tehát, hogy igyekezzünk találni pár percet a napjainkban, hiszen a torna formál és óvja az egészséget. Az emberek egy nagy része túlsúlyos, ugyanis nem elég, hogy mindenhova autóval megyünk, nem igazán mozgunk szinte semmit. Nem kell azonban heti hét alkalommal futni, viszont egy otthoni átmozgató tornával már sokat tehetünk a testünkért és a lelkünkért.

Otthoni edzés: mikor és hogyan kell csinálni?

Ez az edzésforma azért csodálatos, mert saját magunk választhatjuk meg, hogy mit és mikor csinálunk. Ahogy az életmódunk és alkatunk engedi, úgy érdemes ütemezni az otthoni saját testsúlyos edzés bármelyik formáját. Amennyiben valaki korán kelő és belefér a reggelébe, annak jó megoldás lehet indulás előtt lenyomni egy gyakorlatsort. Aki viszont nem tudja ezt megtenni és csak este fér bele a napjába, annak sem kell aggódnia, hiszen az ekkor végzett mozgás ugyanúgy hatásos, mintha reggel csinálná az ember. Viszont mindenképpen ki kell választani egy napszakot, amikor belefér és tartani magunkat ahhoz, hogy az eredmény látványos legyen.

Reggeli edzés

A legjobb módja annak, hogy frissen induljon a nap. Egy bemelegítésre mindenképpen kerítsünk sort, majd jöhet egy kis nyújtózás, ahogy a cicák is csinálják. Az éjszakai alvás után a testnek regenerálódnia és ráhangolódnia kell az egyes gyakorlatokra. Nem szabad tehát kihagyni, csak ezt követően jöhet valami komolyabb gyakorlatsor. A legjobb megoldás saját testsúlyos edzés gyanánt a guggolások, a plank, a fekvőtámasz, a híd, valamint a pók kitörés. Ezek mind felébresztenek és felpörgetnek, de nem szívják le az energiánkat.

Napközbeni edzés

Szóba jöhet a napközbeni mozgás, ha sikerül valahova beiktatni 15-20 percet. Remek alkalom arra, hogy a test felfrissüljön és egy kicsit átmozgassuk. Sokkal hatásosabb és egészségesebb, mint egy újabb kávé és egy cukros sütemény, amelyek még gátolják is az izomépítést. 4-5 óra ülés után nagyon jót tesz egy intenzívebb mozgás a nap ezen részében. Ilyenkor ugyanúgy jó megoldás a guggolás, de szóba jöhet a kitörés, valamint a felhúzás egy lábbal.

Esti mozgás

Sokaknak az este az egyetlen időpont, amikor belefér egy fél óra edzés. Nem kell azonban megijedni, hiszen 20-25 perc nem a világ vége, viszont sokat jelent, ha fejlődni akarunk. Ennyi időt mindenki szánhat magára, hiszen megérdemeljük. Akár vacsora előtt, akár vacsora után, teljesen mindegy, a lényeg, hogy meglegyen a napi edzés.

Mit és mennyit érdemes mozogni?

Az interneten található gyakorlatok és programok egy nagy része ingyen elérhető, így tényleg nem kell érte pénzt kiadni. A teljes testet megmozgató HIIT kiváló megoldás, azonban pár alapvető dolgot mindenképpen érdemes betartani.

Az egyik ilyen a bemelegítés, amire elég pár perc, de semmi esetre se maradjon el, hiszen így elkerülhetjük a sérüléseket, segít ráhangolódni a megterhelőbb feladatokra. A másik fontos dolog, hogy koncentráljunk, hiszen az intenzitás tartása fontos ahhoz, hogy a pulzus folyamatosan a megfelelő tartományban lehessen. A végén pedig ne maradjon el a levezetés és a nyújtás, amely segít lecsendesedni és megnyugodni, főként, ha este edz az ember. Ilyenkor ugyanis, ha túl magasan marad a pulzus, akkor alvásproblémákkal küzdhetünk, ami hosszú távon a teljesítményre is hatással van.