városi biciklizés

A 3 leginkább kerékpárbarát város 2019-ben

A világ városai által tett kerékpárosbarát erőfeszítések és kezdeményezések nyomon követése érdekében bemutatjuk a Copenhagenize Indexet, a világ legkerékpárosabb városainak átfogó és holisztikus rangsorát. A 2011 óta kétévente megjelenő Index ötödik kiadásához több mint 115 várost értékeltünk és rangsoroltunk a világ minden tájáról 14 paraméter alapján, amelyek az ambíciókra, a kultúrára és az utcakép kialakítására összpontosítanak. (Módszertanunkról itt olvashat.)

A Copenhagenize Design Co. egy dán várostervező és tervező cég, amely városokkal és magánfejlesztőkkel dolgozik együtt a kerékpárosbarát kerékpáros infrastruktúra megvalósításán.
A három lóverseny a csúcson ugyanolyan szoros, mint valaha, és míg Koppenhága megtartja első helyét, Amszterdam a közelmúltban tett merész lépésekkel letaszította Utrechtet a második helyről. Mindhárman példaképek maradnak az alábbi barátságos versenyben. És már nem csak a dán és holland városok veszik igazán komolyan a kerékpárt. A második mezőnyben egyre szorosabb a különbség Antwerpen, Strasbourg és Bordeaux között. Mögöttük Oslo az elmúlt négy év során feljebb lőtt a rangsorban, és az Index újonnan érkezett városai, mint Bogotá, Bréma, Tajpej és Vancouver megmutatják a többi városnak, hogy hogyan lehet a városi központokat a kerékpár szempontjából jobbá tenni. A Top 20-on kívül számos város áll a kitörés küszöbén, és mindegyiküknek folyamatos beruházásokra és város gondozás és a  kerékpáros innovációk megvalósítására van szüksége ahhoz, hogy 2021-ben jobb helyezést érjenek el.

Addig is azonban ez a világ 3 legkerékpárosbarátabb városa.

1. Koppenhága
Koppenhága a legjobb város a világon: A számok alapján könnyű dolgunk van: a lakosok munkába vagy iskolába vezető útjainak 62 százaléka kerékpárral történik. A koppenhágaiak naponta 894 000 kilométert tekernek kerékpárral. Több mint 45 dollár/fő kerékpáros infrastrukturális beruházás. Négy kerékpáros híd épült vagy épül. Száznégy mérföldnyi új regionális kerékpárút. És ahogy a 2018-as önkormányzati választásokon láthattuk, az autópárti programmal induló pártoknak esélyük sincs. Most már csak arra van szükségünk, hogy valaki emlékeztesse a főpolgármestert.

A javítások: Politikai döntések sorozata, minden léptékben, megkérdőjelezte Koppenhága kerékpáros hírnevének jövőjét. A nemzeti kormány által előírt önkormányzati kiadási korlátok befolyásolták az infrastruktúra bővítését, és ez a jövőben is így lesz. Eközben a legutóbbi választások óta hiányzik a fenntartható mobilitással kapcsolatos határozott politikai vezetés, ami azt eredményezte, hogy a kerékpározásba való beruházás alacsonyabb prioritást élvez. Még a parkolásnál is alacsonyabb prioritást élvez. A városnak ki kell találnia a kiutat ebből a zűrzavarból, ha az elkövetkező években is globális példaként akar szolgálni.

2. Amszterdam
2019-et írunk, és Amszterdam újra játékban van. Miután legutóbb a harmadik helyre esett vissza, a holland főváros megmutatja nekünk, hogyan képes egy város felismerni, ha a dolgok lecsúsznak, és visszahúzni magát. A legutóbbi index óta a város egy ambiciózus új tervet adott ki 2022-re, amely a kerékpárparkolás és a meglévő kerékpáros infrastruktúra javítására összpontosít. Mivel évente 11 000 új lakos érkezik Amszterdamba, új „királyi útvonalakat” hoz létre, hogy még több kerékpárt tudjanak elhelyezni. A csúcsforgalom idején jelentkező stressz csökkentése érdekében a meglévő kerékpárutakat több mint nyolc láb hosszúra szélesítik, több alacsony sebességű kerékpáros utat építenek, és a nagyobb kereszteződéseket úgy tervezik át, hogy több védett kerékpáros helyet biztosítsanak.

A javítások: Mindezek után a tervezés és a politikai újrapozícionálás után itt az ideje, hogy a város végigvigye és megvalósítsa ezt a 2020-as évek Amszterdamjára vonatkozó elképzelést. Talán további kerékpáros összeköttetésekkel, szélesebb létesítményekkel, világosabb útbaigazítással és a kerékpárutakon közlekedő mopedek szigorúbb ellenőrzésével Amszterdam 2021-ben lerúghatja Koppenhágát a trónról, és visszaveheti a trónt.

3. Utrecht
Nehéz kitűnni kerékpárosbarát városként Hollandiában, de Utrecht az innovációra való hajlandóságával és a határok feszegetésével tündököl. Számos holland városhoz hasonlóan Utrecht is profitál a világszínvonalú kerékpáros infrastruktúrából, a magas kerékpáros közlekedési arányokból, a kényelmes intermodalitásból és a mindenféle kerékpárosokból. De ahol a város igazán lenyűgöző, az az innováció és a politikai akarat. A kerékpárral való közlekedés arányának növekedése jelentős részben az autóhasználat rovására megy. Ennek a növekvő városnak a politikusai a lehető legteljesebb mértékben a kerékpározást, mint közlekedési módot alkalmazzák, és az autózással szemben a pedálozást helyezik előtérbe, célul tűzve ki a kerékpáros ingázó forgalom megduplázását 2030-ig.

A megoldások: Utretcht infrastruktúrája nem mindig intuitív a látogatók számára. Az utcai infrastruktúra következetességének és intuitivitásának javítása egy jobb útbaigazító rendszer révén az ingázók és a látogatók számára egyaránt előnyös lehet. És bár a központi pályaudvaron kialakított új parkoló hatalmas igényt elégített ki, a lakosok körében egyre nagyobb a frusztráció a kerékpárparkolók hiánya miatt a városközpontban.