spinning bicikli

Tekerj, mint egy profi! Így állítsd be a spinning biciklit

A kerékpározás fantasztikus sport. Országúton vagy edzőteremben, remekül szolgálja az egészséget, és bárki űzheti. A kerékpár beállításának ismerete nem kis művészet, de ez jelentheti a különbséget a hatékony és az elpazarolt edzés között.

A tökéletes felállás és pedálmozdulat egyenletesen megdolgoztatja a lábadat, a farizmodat és a törzsedet. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy mindent (a nyereg magasságától a kormány pozíciójáig) pontosan beállítsunk.

Akár teljesen új vagy a spinningben, akár tapasztalt kerékpáros veterán vagy, a spinning kerékpár beállítására vonatkozó útmutatónk segít abban, hogy minden edzésből a legtöbbet hozhasd ki. Akár otthonra tervezel egyet, akár az edzőtermedbe, nézz körül a gymstore.hu webáruházban, ahol valóban széles választékot találsz, hogy kiválaszthasd az igényeidnek legmegfelelőbb spinning  kerékpárt.

Hogyan kell helyesen beállítani a spinning kerékpárt?

A spinning bicikli helyes beállításához a nyereg magasságát úgy kell beállítanod, hogy az párhuzamos legyen a csípőddel. Ezután, amint felültél a kerékpárra, vedd fel a helyes üléspozíciót: a térded legyen a lábfejed felett, a pedál 3 óránál, a másik térded pedig enyhén behajlítva, a pedál 6 óránál.

Az alábbiakban foglalkozunk azzal, hogyan kell hatékonyan kerékpározni ezen a sporteszközön.

1. A nyereg magasságának beállítása

A nyeregmagasság sokkal fontosabb, mint gondolnád. Nemcsak a kényelem szempontjából kulcsfontosságú az ülés során, hanem közvetlenül befolyásolja, hogy mennyire hatékonyan tudod vezetni a sarkadat. Ha a nyereg túl magasan van, akkor jelentős mennyiségű lendületet veszíthetsz, ha pedig túl alacsonyan, akkor térdfájdalmat tapasztalhatsz.

Jó kiindulási pontként állj a kerékpárod mellé, és vidd fel a nyerget, amíg párhuzamos nem lesz a csípőcsontoddal. A legtöbb ember számára ez lesz az ideális nyeregmagasság.

Ha már a kerékpáron ülsz, és a megfelelő üléspozícióban vagy (térd a lábfej fölött, a pedál 3 óránál, térd enyhén behajlítva, a pedál 6 óránál), akkor maximalizálhatod az energiakibocsátásodat, és a technikádat is képes leszel a különböző terepviszonyokhoz, fordulatszámokhoz és erőkifejtési szintekhez igazítani.

2. Ellenőrizd az üléspozíciót

A kerékpár nyeregpozíciójának eldöntésekor a középállás egyeseknek nagyszerű lehet, de a spin bike üléseket úgy tervezték, hogy hátrafelé vagy előrefelé állíthatóak legyenek az átlagosnál magasabbak vagy alacsonyabbak számára.

A cél az, hogy a térdeid a lábadhoz képest megfelelően legyenek beállítva. Ülj a nyeregben lovagló helyzetben, tartsd a kezeidet a kormányon, a lábfejedet pedig a pedálok közepe fölött. A pedálokat úgy helyezd el, hogy egy vonalban legyenek egymással, a lábfejek pedig 3 óra és 9 óra magasságban álljanak.

Nézd meg az elülső lábadat, és képzelj el egy vonalat a térdedből kiindulva. A térdkalácsod közvetlenül a pedálok közepe felett van? Ha a válasz igen, akkor az ülésed megfelelő.

3. Finomhangoljuk be a kormány magasságát

Módosítanod kell a kormány magasságát és helyzetét, hogy a vállad nagyjából egy vonalban legyen a könyököddel és a csípőddel.

A tökéletes kormánybeállítás kényelmes, és korlátozza a nyakad és a hátad felesleges megterhelését, miközben hatékony, erőteljes vezetési pozícióra ösztönöz. Ha már tapasztaltabb vagy, jó eséllyel a kormányt a nyereggel azonos magasságban tudod tartani (ez a leghatékonyabb pozíció az erőleadás szempontjából).

Ha hátproblémáktól szenvedsz, vagy sérülésből lábadozol, érdemes a kormányt kissé magasabbra helyezni, hogy elkerüld a még meglévő sérülések súlyosbodását. Azonban mindenkit, aki magasabb kormányon kezd, arra bátorítunk, hogy idővel kezdje el leengedni a kormányt a nyereg magasságába, hogy erősítse a törzsét és növelje az általános edzéshatékonyságot.

4. Győződjünk meg róla, hogy minden biztonságos

Ha már úgy állítottad be a kerékpárodat, ahogyan szeretnéd, még egy utolsó dolog van hátra. Mint minden edzőeszköz esetében, itt is fontos, hogy minden le legyen zárva és biztonságosan legyen rögzítve, mielőtt elkezdenéd az edzést.

Ellenőrizd, hogy minden beállítási gomb és kapcsoló szilárdan a helyén van-e, hogy elkerüld a baleseteket az edzés során. Ha időt és energiát töltöttél azzal, hogy mindent a megfelelő helyre állíts, gondoskodj arról, hogy ez így is maradjon.

5. Helyezd a lábad a megfelelő pozícióba

Ha készen állsz a kezdésre, lépj fel a kerékpárra, és helyezd a lábad a pedálokra.

A lábujjhegyekkel és pántokkal ellátott kerékpárok esetében igazítsd a lábfejedet a pedál közepe fölé. Ez a lábfejen a legkeményebb, legszélesebb felület, így ez a leghatékonyabb és legkényelmesebb lábhelyzet.

Ha kerékpáros cipőt szeretnél viselni és klipsz nélküli pedálokat használsz, ellenőrizd a pedálok szorítását, és győződj meg arról, hogy a klipszek megfelelően vannak-e beállítva a cipődön.