Az ABS kocka meghibásodásának veszélye

Az ABS kocka meghibásodásának veszélye

Autóválasztásnál a biztonság az egyik legnagyobb prioritás mindenkinél, az autók biztonsági berendezése közül az egyik legfontosabb pedig a fékrendszerhez köthető blokkolásgátló. Ez az eszköz életeket ment meg nap, mint nap és az egyik fő alkatrésze az ABS kocka. Mivel ennek megfelelő működése több, mint irtó fontos, mindenképpen szükséges, hogy karbantartsuk.

Mire van az ABS kocka?

Az ABS kocka a blokkolásgátló része, ami az autó biztonságos megállásáért felelős hirtelen fékezés esetén. Könnyen lehet, hogy már velünk is megesett az, hogy hirtelen bele kellett taposnunk a fékbe, ilyenkor lép működésbe az ABS kocka. Ezt a fékpedálon keresztül is érezhetjük pulzálás formájában.

Mit csinál az ABS kocka?

Amikor hirtelen szeretnénk megállítani a járművünket, a blokkolásgátló nem engedi, hogy a kerekek rögtön teljesen leálljanak. Aprókat enged a kerekeken, ezzel meggátolja azt, hogy az autó megcsússzon, majd kipördüljön. Az autó irányítható marad, de gyorsan megáll.

Hogyan működik az ABS kocka és mit csináljunk, ha meghibásodik?

Alap esetben az ABS kocka átengedi magán a fékfolyadékot, fékezéskor viszont működésbe lép egy mágneses szelep. Ez a szelep átvezeti a fékfolyadékot egy tartályba, ami megelőzi, hogy túl nagy legyen a fékkör nyomása. Probléma akkor van, ha ez nem történik meg. Több autónak is típushibája az, hogy meghibásodik az ABS kocka, például az Opel ABS kocka. Ha nem működik megfelelően az ABS kocka, az autónk életveszélyessé válik. Hirtelen fékezésnél az autó könnyedén megcsúszik, majd felborul. Leggyakrabban az a probléma merül fel, hogy az ABS kockában lerakódott szennyeződés van. Ez kicserélésének a hiányát mutatja és meggátolja a fékfolyadék fékkörhöz jutását. Mind emiatt fontos, hogy az ABS kockát ellenőrizzük. Hiba esetén javításra van szükség vagy cserélésre. Vizsgáltassuk meg a saját ABS kockánkat is, hiszen életeket menthet meg akkor, ha megfelelően működik.