autó hiba

Hatékony hibajavítás, hibátlan ABS kocka működés

Sajnos az autóban idővel minden alkatrész megadja magát. Viszont vannak olyan alkatrészek, melyek a többihez képest jóval korábban csütörtököt mondanak. Ez sajnos az ABS kockára tökéletesen igaz, ugyanis elhelyezkedéséből adódóan nagyon komoly, szélsőséges hatásoknak van kitéve.

ABS kocka az autóban

Az ABS kocka a blokkolásgátló rendszer elengedhetetlen része, melyet gyakran csak hidraulikatömbként emlegetnek. Az ABS kocka gyakorlatilag a blokkolásgátló nyomásszabályzó modulja. Ez az elektronikus alkatrész a gépjármű motorterében helyezkedik el, ahol menet közben magas hőhatás, illetve erős rázkódás éri. Ennek következtében nagyon gyakori a meghibásodás.

Az ABS kocka meghibásodása

Sajnos a meghibásodást gyakran nem érzékeli az autó diagnosztikai rendszere, így ennek megfelelően nem is jelez. Vagyis hiába tapasztalod az egyértelmű és jó érzékelhető jeleket, az ABS lámpa nem gyullad ki. Emellett hibakód sem olvasható ki. A megoldást az jelenti, ha felismered a jeleket.

Általában a fékpedállal kapcsolatos jelek nagyon árulkodóak. Például, ha a fékpedál fékezés során becsúszik az alsó holtpontig, vagy csak érezhetően nagyon lent fog a fék. Ha csúszós úton az ABS rendszer működése során hirtelen beesik, akkor az szintén nem jelent jót.

Némely autó típusok esetében az sem ritka, hogy a piros lámpánál várakozva, miközben benyomva tartod a fékpedált, egyszer csak lassan becsúszik a fékpedál. A fékolaj szivárgás szintén annak a jele, hogy nagy a baj.

Azt viszont mindenképp tudnod kell, hogy az ABS kocka meghibásodás nem azt jelenti, hogy a teljes blokkolásgátló rendszer meghibásodott. Csak a hidraulikatömbbel van baj, ezért ezt kell kicserélni vagy megjavítani.

Csere vagy javítás?

A komplett csere is megoldást jelenthet, viszont ez esetben számolni kell vele, hogy idővel újra megjelenik majd a probléma. Emiatt érdemes inkább szakemberekkel kijavíttatni a hibát. Az abskockajavitas.hu weboldalon rengeteg hasznos információt lehet olvasni a meghibásodás jelei, illetve az ABS kocka javítás kapcsán. Gyakorlatilag minden fontos információt megtalálsz egy helyen. Ráadásul a szakemberek a gyári egy éves garanciához képest öt év jótállást biztosítanak. Minden autótípus ABS kocka felújítását elvállalják, így keresd bizalommal a hozzáértő, tapasztalt szakembereket.