elektromos autó fali töltő

Milyen a jó elektromos autó töltő?

Tagadhatatlan, hogy az elektromos autók hódítanak az autópiacon. Ahogy nő a járművek száma, úgy nő a elektromos autó töltő infrastruktúra is. Az elektromos járművek tulajdonosai egyre inkább döntenek úgy, hogy mobil töltőkkel töltik akkumulátoraikat az otthonuk kényelmében. Akár már csatlakozott a boldog e-autó tulajdonosok sorába, akár azt fontolgatja, hogy befektet ebbe a környezetbarát közlekedési eszköz, felmerül a kérdés: „Hogyan tölthetem fel otthon az elektromos autómat?”. Ahhoz, hogy kiválasszuk a legmegfelelőbb lehetőséget, ismerni kell az elektromos autó töltők típusait.

Elektromos autó töltő – egy cél, különböző lehetőségek

Az e-jármű töltése többféleképpen is történhet. Az egyik megoldás természetesen az, hogy egy nyilvános állomást választunk. A töltőállomások folyamatosan további pontokkal bővülnek és az ügyfelek igényeihez igazodnak. Egy e-töltőállomás megépítése sokkal olcsóbb, gyorsabb és határozottan környezetbarátabb, mint egy klasszikus benzinkúté. Az elektromos autók felhasználóinak azonban még más lehetőségeik is vannak a gépkocsijuk töltésére.

A töltés történhet egy állomáson vagy egy otthoni konnektorból származó árammal. Jó ötlet a WallBox állomás használata, ami biztonságos, gyors és kényelmes. Ez azonban nagy csatlakozási teljesítményt igényel, ezért néha szükség van az otthoni hálózat frissítésére.

Az elektromos autó töltők praktikus alternatívái a mobil állomások, amelyek a maximális töltési teljesítményt a nagyfokú rugalmassággal kombinálják. Ezek lehetővé teszik az akkumulátor feltöltését egy normál 230 V-os aljzaton keresztül. További előnyük, hogy bárhová magunkkal vihetjük, ahová csak kell. Vonzó áruk és jó teljesítményük révén optimális megoldásként szolgálnak, ami minden e-autó igényeihez és felszereltségi követelményeihez igazodik.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a villamos energia ára nem változik olyan dinamikusan, mint az üzemanyagé, így a zöld energiával működő autó vásárlás egyfajta befektetésnek tekinthető. A költségek további csökkentése érdekében lehetőség van napelemes rendszer használatára is.

Milyen helyzetekben van szükség mobil elektromos autó töltőre?

A hordozható töltő tökéletes megoldás az elektromos járművek töltésére. Ez egy innovatív eszköz, ami bármikor és bárhol áramot biztosít az autónak. Egyszerűen csatlakoztassuk egy szabványos aljzatba, például a garázsban. A hordozható töltőket nagyra értékelik mindazok, akiknek a tulajdonában van egy elektromos autó. Az üzletekben hatalmas választékban kaphatóak ezek a termékek, ezért érdemes néhány pillanatot szánni arra, hogy megismerjük egy adott modellek értékelését és döntsünk a felszereléséről. A kiváló minőség, a megfelelő teljesítmény és típus, valamint egy elismert márka a legjobb garancia a mobiltöltővel való elégedettségre.

Érdemes tudni, hogy nemcsak a teljesen elektromos, hanem a plug-in hibrid meghajtású autók is tölthetőek otthon. Ennek köszönhetően a városban rövid távolságokat gyakorlatilag úgy tehetünk meg, hogy közben nullára csökkentjük a károsanyag kibocsátást és üzemanyagot takarítunk meg. Ez csak két ok a sok közül, amiért érdemes otthoni WallBox elektromos autó töltőt vásárolni.

A Wallbox készüléket háztartásokban, leggyakrabban garázsokban, ritkábban kocsibejárókban vagy parkolóhelyek közelében történő telepítésre tervezték. Egyszerűbben fogalmazva ez egy gyorstöltő elektromos autók és plug-in hibridek számára. A készülék várható teljesítményétől és a telepítési lehetőségektől függően a Wallbox egy már meglévő elektromos hálózatra vagy egy külön áramkörre is csatlakozhat. A feladata, hogy a lehető legrövidebb idő alatt töltse fel az akkumulátort, miközben maximális biztonságot nyújt.

Mire kell figyelni a WallBox kiválasztásakor?

Az első kritérium a fázisok száma. Megkülönböztetünk 1-fázisú és 3-fázisú fali töltőket. Ezek a védelemtől függően 3,7 és 22 KW közötti töltési teljesítményt tudnak elérni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy 1-fázisú, 32A védelemmel ellátott töltő akár 7 kW-ot is képes előállítani. Ugyanezekkel a biztosítékokkal egy 3-fázisú töltő 22 kW-ot ér el. Mint látható, egy 3-fázisú fali doboz háromszorosára növelheti az 1-fázisú WallBox teljesítményét. Ez nagyon értékes és fontos információ, mivel nagyban befolyásolja az akkumulátor töltési sebességét.

Nemcsak a WallBox modellek, hanem az árak is igencsak eltérő jelleget mutatnak. A költségek közötti különbségek fő oka a kiegészítő elemek, például a funkciók mobilalkalmazással való bővítése, a töltő megosztásának lehetősége más felhasználókkal vagy a kivitelezés minősége.

Wallbox vs. autómodell

Ha elektromos autót vásárolunk és lehetőségünk van rá, mindenképpen szerezzünk be egy saját töltőállomást. Minden autógyártó a saját járműveihez igazított, egyedi WallBox modelleket kínál. Ezért a megfelelő töltő kiválasztásakor érdemes a gyártók által javasolt megoldásokat előnyben részesíteni. Ennek köszönhetően megmarad a biztonsági garancia és minden bizonnyal egy nagyon jó minőségű és megfelelő teljesítményű töltőt kapunk. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy mit válasszunk, érdemes az eladóval egyeztetni a kétségeinkről. Ő majd segít kiválasztani a megfelelő WallBox modellt és a szükséges felszerelést.