nő háttal

A gerincsérv tünetei: gyakori kérdések válasszal együtt

A gerincsérv sok embert érint világszerte és a betegek száma egyre csak nő. Sérv akkor következhet be, ha a gerincoszlopon belül megsérül a porckorong és a központi idegrendszerre, illetve az ideggyökökre ez nyomást gyakorol. Ez egy nagyon fájdalmas betegség, ami akár lábzsibbadással is járhat és komolyan kell venni. A kisugárzó fájdalmat a karokban is érezhetjük. Nézzünk meg pár kérdést és választ, ami a tüneteket veszi górcső alá.

Mitől érezhetünk reggelente fájdalmat?

Reggelente sokszor előfordulhat az, hogy fájdalmat érzünk, de ez lehet attól is, hogy sok órán keresztül mozdulatlanul feküdtünk az ágyban. Ha megmozgatjuk a végtagjainkat és nyújtózkodunk akkor ezek a tünetek enyhülnek. Ha nem következik be a fájdalomcsökkenés, akkor már gyanakodhatunk gerinctáji problémákra. Nyaki gerincsérv esetén például a karok, valamint az ujjak is elzsibbadhatnak és sokszor nehézkessé válik a fogás.

Mi okozhat nyaki fájdalmat?

Ha reggel úgy érezzük, hogy elfeküdtük a nyakunkat, az akár több napra is lekorlátozhatja a mozgásunkat. Ha azonban az izomfeszülést a lapockák környékén is tapasztaljuk, akkor már a nyaki gerincsérvre is lehet gyanakodni.

Hátfájással küzdünk, ez mitől lehet?

A háti gerinc részen nagyon ritkán alakul ki sérv, de ez sem lehetetlen. Ha gyakoriak a hátfájások, akkor azt nyaki porckorongsérv is előidézheti. A lapocka, valamint a hátcsigolya részt vesznek a nyaki mozgásokban, ezért a hátcsigolyák és a lapockák környékén is tapasztalhatunk fájdalmat. Vigyázzunk azonban és inkább bízzuk szakemberre a teljes diagnózis felállítását, hiszen a deréktáji gerincsérv felfelé sugárzó fájdalmat is okozhat. Ennek a fontosságát a Gyógytornászom rendelő is megerősíti

Mik a deréktáji gerincsérv tünetei?

Többféle tünettel is jelentkezhet a deréktájon kialakuló gerincsérv. Ezek közé tartozhat a fáradtságérzet, jól esik az előrehajlás, amikor hosszabb ideig egyhelyben állunk vagy elhúzódó derékfájdalmat tapasztalunk. Ha fájdalmas számunkra az előrehajlás, akkor a gerincsérv már biztosan kialakult. A komolyabb sérveket gerinc gyógytornával és stabilizációs tornával lehet kezelni.

A McKenzie módszer miben és hogyan segíthet?

Az ülő munkát végzők körében gyakori az előrehelyezett fejtartás, amit meg kell szüntetni, hogy ne rójunk túl nagy terhelést a porckorongokra. A módszer pontosan ebben tud segíteni. Megtanítja nekünk a helyes állást és ülést így meg tudjuk erősíteni a gerincstabilizáló izmainkat.

A terápia előtt egy állapotfelmérést végeznek, amely során pontosan meg kell mondanunk, hogy hol érezzük a fájdalmat és az milyen intenzitású. A szakember ellenőrzi a mozgásunkat, majd betanítja nekünk a helyes mozdulatokat. Ezeket a feladatokat mi magunk is el tudjuk végezni otthonunk kényelmében. Ha bizonytalanok vagyunk ebben, akkor természetesen részt vehetünk csoportos terápiákon is, ahol a módszert alaposan elsajátíthatjuk.