lakóház

Mitől függ a szendvicspanelek ára?

A szendvicspanelek egyre népszerűbbek az épületek szerkezetének megerősítésére, illetve azok szigetelésére. Ezek olyan szerkezeti elemek, amelyek többrétegűek. A szendvicsszerkezet egy magból, más néven töltetből és a két oldalról található határolóból, azaz borítóból áll. A belső réteg gondoskodik a hő- és hangszigetelésről. A szigeteléshez többféle anyagot is felhasználhatnak, mint például a kőzetgyapotot vagy a poliuretán habot, esetleg a poliizocianurátot. Ezek közül a kőzetgyapotnak van a legjobb hőszigetelő tulajdonsága. A panelek rendkívül hatékonyak az épületek energiahatékonyságának javításában. Vásárláskor azonban sokszor a legfontosabb szempont a költség. A kérdés az, hogy mitől függhet a szendvicspanelek ára?

Méret és vastagság

Különféle vastagságokban kínálják a paneleket, hogy az eltérő igényeket ki tudják elégíteni. Minél vastagabb azonban egy panel, annál drágább is lesz, hiszen több alapanyagot és energiát kell belefektetni a gyártásába. Ezért az árért viszont egy hatékony hőszigetelést kaphatunk.

Az alkalmazott anyagok minősége és típusa

A szendvicspanelek külső rétege készülhet acélból, alumíniumból és egyéb más fémekből. Minél magasabb minőségű ez az anyag, annál drágább lesz a panel. Itt viszont el kell mondani azt is, hogy minél jobb minőségű az anyag, annál hosszabb lesz az élettartama és annál gyorsabban fog megtérülni a kiadásunk, hiszen nagyobb energiamegtakarítást is érhetünk el.  Az aceltrapezlemez.hu linkre kattintva ezt is megtudhatod.

 

A gyártási folyamat bonyolultsága és a cég

Amennyiben csak kiváló minőségű anyagból gyárt az adott cég paneleket, akkor az ár is magasabb lesz. Természetesen a legtöbb esetben a gyártási folyamat is magas színvonalon zajlik a minőségi anyagoknál. A másik árnövelő tényező a gyártó hírneve, hiszen a termék árába azt is belekalkulálják, ám ez nekünk vásárlóknak minőségi biztosítékot is jelent.

A mennyiség és a szállítási költségek

Minél nagyobb mennyiséget rendelünk, annál nagyobb az esélyünk arra, hogy kedvezményt kapjunk a kereskedőtől vagy a gyártótól és emiatt a szendvicspanelek egységára biztosan csökkenni fog. A panelek szállítási költsége annál magasabb minél messzebbre kell azt szállítani.

A kereslet és a kínálat

Mint minden termék esetében itt is igaz, hogy a legtöbb esetben a kereslet és a kínálat viszonya is meghatározhatja az árat. Amikor magas a kereslet, akkor az árak emelkednek, ha viszont csökken a kereslet, akkor az árak is csökkenni fognak.

Összességében elmondható, hogy nagyon sok tényezőtől függ a szendvicspanelek ára és nagyon fontos, hogy alaposan járjuk körbe a témát, mielőtt vásárlásra adnánk a fejünket. A magasabb árak magasabb minőséget is tükröznek, ezért, ha az energiahatékonyság a célunk, akkor nem érdemes ezen spórolni. Jó tanácsunk, hogy még az építési projekt megkezdése előtt, a költségek tervezésekor döntsük el, hogy mi számunkra a legfontosabb.