önéletrajz

Mit néz meg a HR-es egy önéletrajzon először?

Sok Veszprém és Fejér megyei álláshirdetéssel találkozhatunk a különböző portálokon, a jelentkezésnek pedig általában feltétele az önéletrajz megléte. De hogy mit is néz meg a HR-es az önéletrajzon, mire figyeljünk a pályázáskor?

Először is arra, hogy az önéletrajzunk tükrözze képességeinket és személyiségünket egyaránt, a személyiségünknek pedig azt az oldalát hangsúlyozzuk, ami releváns az állás szempontjából. Fontos, hogy az önéletrajz jól átlátható legyen, így megkönnyítjük a HR-es dolgát is: a pontokba szedett önéletrajz ideális választás.

Egy önéletrajznak nyelvtanilag is helyesnek kell lennie, nem szabad, hogy helyesírási hibák maradjanak benne, ezek ugyanis rossz fényben tüntetik fel a jelentkezőt. Az önéletrajz összképe is nagyon fontos, ránézésre is rendezettnek, letisztultnak kell lennie.

Kreativitás és professzionalitás

A toborzók szeretik a nem hagyományos önéletrajzokat, felkapják a fejüket egy-egy különlegességre. Így, ha szakítunk a hagyományokkal, mégis betartva az alapvető szabályokat, nagyobb eséllyel indulunk. Fontos a rendezettség, az, hogy minden elem a maga helyén legyen. Ne keverjük a tanulmányokat a munkahelyi tapasztalatokkal, és ne keveredjenek a munkával kapcsolatos adatok az önkéntes feladatokkal. A HR-esek annál könnyebben tanulmányozzák az önéletrajzot, minél átláthatóbb, így tanácsos minél több blokkot írni, elválasztva a különböző témaköröket.

A tartalom mellett a kinézet is nagyon sokat számít, nem csak a már említett rendezettség és tagoltság szempontjából. Az olvashatóság is rendkívül fontos, a betűtípus kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy jól olvasható legyen a dokumentumunk. Ne használjunk se túl nagy, se túl kicsi betűket.

Maga az önéletrajz egyfajta önreklám, egy bemutatkozás, amin nagyon sok minden múlhat. Így emeljük ki erősségeinket, és ezeket tegyük jól látható helyre, lehetőleg a lap tetejére. A HR-esek azt is megnézik, hogy milyen a jelentkezők háttere. Tehát fontos, hogy egy önéletrajzban ne blöfföljünk és számítsunk arra is, hogy a HR-es meg fogja nézni közösségi oldalainkat is. Ezeken a felületeken tehát óvakodjunk a politikai állásfoglalásoktól, a radikális megnyilvánulásoktól.

Óvakodjunk továbbá a fellengzős szavak használatától, kerüljük a közhelyeket és a szakzsargont is, de azért fogalmazzunk választékosan. Ha Várpalotán, Veszprém- vagy Fejér megyében keresünk állást, akkor varpalotainfo.hu vagy a lepesmagazin.hu nagy segítségünkre lehet ebben, hisz itt számos Veszprém, Fejér, Komárom-Esztergom megyei álláshirdetéssel találkozhatunk.

Lépés Magazin