társasjátékok

Társasjátékok gyerekeknek: milyen készségeket fejlesztenek?

Nem csak remek családi kikapcsolódás társasjátékozni, de egy rendkívül költséghatékony közös program is – különösen az őszi, téli estéken, amikor kimozdulni sincs kedvünk a hidegben. Ha a legkisebbeket is rendszeresen bevonjuk a szórakozásba, nemcsak lekötjük őket, hanem észrevétlenül teszünk azért, hogy valamennyi készségük és képességük fejlődjön.

Ha a gyerek gyakran társasjátékozik, ráadásul többféle társasban is kipróbálja magát, fejlődik egyebek mellett a memóriája, a kommunikációs képessége, a szókincse, a koncentrációja. Az alábbiakban összegyűjtöttük, miért érdemes heti rendszerességgel hadra fogni a kedvenc társasokat a család legifjabb tagjaival!

Fejlődik a kitartásuk, megtanulnak alkalmazkodni, és keményen dolgozni

A társasjátékokat úgy készítették el, hogy abban ne fordulhasson elő, hogy mindig csak az egyik fél nyerjen. Ez lehetőséget ad a gyerekeknek arra, hogy elkövessék a saját hibáikat szankciók nélkül, abból levonják a következtetéseket, és kitartó munkával jobbá váljanak az adott játékban. Megtanulják elfogadni és tolerálni, hogy nem nyerhetnek mindig, és lássuk be, ez a felnőttek világában egy rendkívül hasznos tulajdonság.

Fejlődnek a szociális készségeik

Egy jó társasjáték tanít, a gyermekkor pedig az egyik legfogékonyabb időszak az ember életében. Sportszerűséget, kritikus gondolkodást, problémamegoldást, és korrekt reagálást tanulhatnak belőle a legkisebbek, egyszóval a társasok segítik a szociális normákhoz való mielőbbi igazodást. Segít megérteni a gyerekeknek, hogy miért kell kivárni a sorunkat, és miért jó dolog az osztozkodás, vagy a közös gondolkodás. Anélkül fejlődnek a legfontosabb szociális készségeik, hogy azt a legkisebb mértékben is kötelezőként kelljen megélniük – ezért mindenképpen érdemes már egész kicsi korukban is társasozni a gyerekekkel.

Fejlődik a stratégiaalkotásuk

A gyerekek főként az érzelmeik alapján hoznak gyors döntéseket, de ezzel egy társasjátékban szinte biztos, hogy csak a rövidebbet lehet húzni. Az előre tervezés gyakorlásával nemcsak az érzelmein tanulhatnak meg uralkodni, de képesek lesznek fejben előre lejátszani, hogy bizonyos lépéseik milyen következményekkel járhatnak. Ez segít abban, hogy gyakorolják a döntéshozás lépéseit, és fel tudják mérni a játékostársak képességeit.

Könnyebben ismerkednek meg az újdonságokkal

Egy tematikus társasjáték egy bizonyos témát jár körbe alaposan, ami kiváló terep a legkisebbek számára az új ismeretek elsajátításához. Ha egy korábbi élményhez tudják kapcsolni az új információt, sokkal könnyebben tanulják meg azt, és hosszútávon meg is marad a fejükben. Mivel a játék során kialakul a személyes kötődés a téma iránt, gyakorlatilag „tanulás nélkül” jegyezhetik meg akár egy életre is az adott társasjátékhoz kapcsolódó tényeket, így a lexikális tudásuk is gyarapodik.

Életre szóló élményt szereznek a gyerekek

A rengeteg hasznos képesség és készség elsajátítása mellett életre szóló emlékeket és élményeket szerezhetnek a gyerekek a családi körben eltöltött társasozós estékkel. Ehhez aztán bármikor vissza lehet térni – ha a gyerekek már kirepülnek, a hagyományt továbbvihetjük azzal, hogy időként ismét leülünk közösen, és felidézzük a gyerekkori társasjáték-maratonokat!