kerti zöld

Az öntözőrendszer felépítése

Egyre többen vágynak üde, zöldellő kertre, akár a szárazabb időszakban is. Ez elsősorban egy minőségi öntözéstechnika rendszer kiépítése által valósulhat meg. Az öntözőrendszer telepítését minden esetben szakembernek kell elvégeznie, mivel komoly szaktudás és szakmai tapasztalat szükséges hozzá. Az öntözőrendszer komplex felépítéssel rendelkezik, melyben némely alkatrészeknek speciális szerepe van.

Esőérzékelő a túlöntözés ellen

Az esőérzékelő nem hiányozhat egyetlen korszerű öntözőrendszerről sem. Az esőérzékelőnek köszönhetően megakadályozható, hogy a rendszer esőben is működésbe lépjen és túlöntözze az adott területet. Az esőérzékelő működése egyszerű, hiszen ahogy a szerkezet esőt érzékel, letiltja a vezérlőegységet. Az ontozouzlet.hu weboldalon erről számos információ található!

Az esőérzékelő érzékenységét rendszerint állítani lehet. Főleg a vezetékes típusok elterjedtek, de egyre többször alkalmazzák a szakemberek a rádiós jeladású típusokat is. Az internet kapcsolattal rendelkező típusok az adott területre vonatkoztatva szerzik be a szükséges időjárási információkat. Az igazán korszerű esőérzékelők általában fagyérzékelővel is el vannak látva, így az öntözőrendszer megóvható a téli évszakban a fagyási károktól.

Vezérlő automatika, az öntözőrendszer agya

A vezérlő automatika vagy vezérlőegység az öntözőrendszer legfontosabb része, gyakran a rendszer agyaként vagy elméjeként hivatkoznak rá. Jellemzően egy falra szerelhető LCD panel, melyet igazán könnyű kezelni, felhasználóbarát mivoltából kifolyólag. 9 V-os, illetve 24 V-os jeladással képes vezérelni az öntözőzónák megnyitására szolgáló elektromos szelepeket. Az elhelyezés körülményeit mindenképp szem előtt kell tartani, ugyanis ennek alapján kell kiválasztani, hogy kültéri vagy beltéri vezérlőegység kerüljön beépítésre.

Mágnesszelepek

A mágnesszelep, vagyis másik megnevezésén elektromos szelep az öntözőrendszer különböző zónáit mechanikusan működteti. A szelepek a vezérlő automatika elektromos jeladására nyitnak meg. A vezérlőegység újbóli jeladására pedig elzárnak a csapok.

Szórófejek, a legjellemzőbb elemek

A szórófejek az öntözőrendszer zónáin helyezkednek el. Egy zónán csak egyféle típusú szórófej lehet, ellenkező esetben komoly hibáról van szó. Az öntözéstechnika elemeit kizárólag szakember telepítheti. Érdemes a rendszer alkatrészeinek beszerzését is rábízni.